Bouwkundige nalatenschap

Laatst bijgewerkt: 05-05-2025


Definitie

Bouwkundige nalatenschap, ook wel bouwkundig erfgoed genoemd, omvat gebouwen en constructies die van algemeen belang zijn vanwege hun erfgoedwaarde en die bewaard dienen te worden voor toekomstige generaties.

Omschrijving

Bouwkundig erfgoed maakt deel uit van onroerend erfgoed, wat erfgoed is dat niet of moeilijk verplaatsbaar is. Dit omvat naast individuele bouwwerken ook sites die architecturaal of ruimtelijk een geheel vormen, zoals wijken en dorpen. Zelfs kleine bouwwerken zoals straatmeubilair en interieurs kunnen tot het bouwkundig erfgoed behoren. Het behoud en de restauratie van deze objecten vereisen zorgvuldige planning en expertise. Bouwkundig erfgoed geeft betekenis aan onze leefomgeving, biedt inzicht in vroegere bouwstijlen en culturele uitingen, en draagt bij aan onze identiteit.

Soorten bouwkundig erfgoed

Bouwkundig erfgoed kent een breed scala aan objecten, variërend van klein erfgoed zoals kapellen, kruisen en straatmeubilair, tot grote bouwwerken zoals kerken, industriële panden, stations, molens, sluizen, hoeven, woonhuizen en kastelen. Ook kasseiwegen, tuinen, parken en zelfs individuele bomen kunnen als monumenten worden beschouwd indien ze erfgoedwaarde bezitten.

Erfgoedstatus en bescherming

Bouwkundig erfgoed kan verschillende statuten hebben, zoals 'gewoon geïnventariseerd', 'vastgesteld' of 'beschermd'. Afhankelijk van de status gelden specifieke juridische gevolgen en voorschriften voor onderhoud en wijzigingen. Gemeenten dienen in hun erfgoedbeleid rekening te houden met vastgestelde inventarissen van bouwkundig erfgoed. Voor werkzaamheden aan rijksmonumenten is vaak een vergunning vereist, waarbij advies wordt ingewonnen van gemeentelijke monumentencommissies.

Vergelijkbare termen

Monumentenzorg | Historische architectuur

Gebruikte bronnen: